Italský olivový olej i dnes úspěšně navazuje na tisíciletou tradici

Začnete žít zdravěji, omezíte máslo nebo slunečnicový olej, zkusíte i hubnout. Změna po malých krůčcích vám vychází. Jaký může být ten další v řadě? Například ten, s nímž zařadíte do denního plánu alespoň malou lžičku olivového oleje. Nemusíte se obávat, že není k dietě vhodný. Doporučují jej i odborníci. Tuky mají totiž různé formy a v tomto případě dostanete kvalitu rovnou z přírody, bez různých chemických složek a utajovaných aditiv. Lepší trávení, ale také větší vitalita. Pochutnat si, ale také udělat něco pro sebe. V kolika případech to vlastně můžete říci?

olivový olej

Jak se na trhu pozná opravdová kvalita

Hledáte extra panenský olivový olej a nevyznáte se v nabídce, nevíte, čeho se držet a jaké ukazatele vlastně sledovat? Pověst, která olivovou farmu předchází, je určitě dobrým začátkem. Všímejte si ale také čísel, jako je acidita. Měla by být co nejnižší, ideálně v řádu 0,1 až 0,2 procenta, což je velmi dobrá hodnota věštící úspěch na zahraničních soutěžích. Italská klasika, jakou je právě Frantoio Muraglia, vás navíc jistě zaujme vizáží svých etiket. Nápadité motivy dělají z olivových lahviček až umělecké dílo. Pokud máte v oblibě kuchyni zpoza Apenin, věřte, že nic není náhoda. Základem mnoha receptů ale nejsou jen rajčata, těstoviny a mozzarella nebo jiné sýry. Hlavní part odehraje olivová specialita, ať už se pěstuje poblíž Bari nebo na Sicílii.

olej

Voňavý italský olivový olej by byl, pokud bychom si zlehka vypůjčili sportovní terminologii, vždy žhavým adeptem na některý z cenných olympijských kovů. Obstát ve španělské nebo řecké konkurenci je přitom velkou výzvou. Na OLIVUM.cz na vás čekají zajímavé tipy nejen na dárky k narozeninám, ale také olivový olej vhodný do každé kuchyně. Teď už si jen vybrat – můžete třeba i podle oblíbených jídel, protože každá lahvička se dobře spáruje s něčím jiným, jak už velí tradice.